
İstanbul ve Bartın'da düzenlenen sahte silah ruhsatı operasyonunda İstinye Devlet Hastanesi'nin güvenlik görevlisi olarak çalışan ÅŸahıslar da dahil olmak üzere 8 ÅŸüpheli yakalandı. Operasyonda hastane güvenlik görevlilerinin, baÅŸkasına ait eski tarihli bir silah ruhsatı fotokopisi üzerinde oynama yaparak para karşılığı ruhsat almalarına aracılık ettikleri ortaya çıktı.
İstanbul ve Bartın'da düzenlenen sahte silah ruhsatı operasyonunda aralarında İstinye Devlet Hastanesi'nin güvenlik görevlisi olarak çalışan ÅŸahısların da bulunduÄŸu 8 ÅŸüpheli yakalandı. Operasyonda gözaltına alınan hastane güvenlik görevlilerinin, ilk defa silah ruhsatı almak üzere saÄŸlık raporu için hastaneye baÅŸvuran kiÅŸilere, baÅŸkasına ait eski tarihli bir silah ruhsatı fotokopisi üzerinde oynama yaparak para karşılığı ruhsat almalarına aracılık ettikleri anlaşıldı.
İstanbul İl Emniyet MüdürlüÄŸü Mali Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca baÅŸlatılan sahte silah ruhsatı soruÅŸturması kapsamında yeni bir çalışma gerçekleÅŸtirdi. İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan İstinye Devlet Hastanesi yetkilileri, verilen bazı silah ruhsatlarındaki belgelerin sahte olabileceÄŸinin deÄŸerlendirilmesi üzerine iç soruÅŸturma baÅŸlattı. Hastane yetkilileri, verilen silah ruhsatlarında 'resmi belgede' oynama olup olmadığının araÅŸtırılması için müfettiÅŸ görevlendirildi. MüfettiÅŸlerin yaptıkları incelemelerde verilen saÄŸlık raporlarında bazı usulsüzlük ve sahtecilik tespit ederek savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Hastane yetkilileri tarafından İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına yapılan suç duyurusu üzerine harekete geçen İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü'ne baÄŸlı ekipler, yürütülen çalışmalar kapsamında, bazı kiÅŸilere ruhsat için verilen saÄŸlık raporunda ÅŸaibe tespit etti. SaÄŸlık raporundaki belgenin eski bir ruhsat sahibine ait olan belge fotokopisi olduÄŸu anlaşılınca çalışma geniÅŸletildi.
Güvenlik görevlilerinin ÅŸebeke halinde hareket ettikleri anlaşıldı
Nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik yapanların, hastanede görevli güvenlik personeli olduÄŸu belirlendi. Åžebeke halinde hareket ettikleri anlaşılan güvenlik görevlilerinin, ilk defa silah ruhsatı almak için hastaneye baÅŸvuran kiÅŸilere kendilerine ait olmayan eski tarihli bir silah ruhsatı fotokopisinden yararlanılarak "yenileme ruhsatı" almak üzere saÄŸlık raporlarından olumlu sonuç almaları için kolaylık yaptıkları tespit edildi. Güvenlik görevlilerinin, para karşılığında baÅŸvurdukları bu yöntem sayesinde yeni silah ruhsatı alacak kiÅŸilere uygulanan kapsamlı doktor kontrollerini atlayarak, saÄŸlık kurulunda görevli doktorlara 'daha önceden silah ruhsatları varmış' izlenimi uyandırdıkları ve bu nedenle kontrollerin daha hafif muayeneler ÅŸeklinde gerçekleÅŸtirdikleri iddia edildi. Kapsamlı doktor kontrollerine girdikleri takdirde silah ruhsatı almaya haiz olmayan kiÅŸilerin, kullanılan sahtecilik yöntemleriyle silahlanmalarına yol açıldığı ortay çıkarıldı.
Operasyonda 8 ÅŸüpheli gözaltına alındı
Yapılan teknik ve fiziki takibin sonunda aralarında bir mahalle muhtarı ile hastanede görevli güvenlik görevlilerinin de olduÄŸu ÅŸebekeye yönelik İstanbul ve Bartın'da eÅŸ zamanlı operasyon düzenlendi.
Önceki gün yapılan operasyonda 8 ÅŸüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Aramalarda 4 tabanca, 1 yivsiz tüfek, bu silahlara ait 850 mermi ve 6 silah ruhsatı ele geçirildi. Yakalanan ÅŸüpheliler sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet MüdürlüÄŸü'ne getirildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 8 kiÅŸinin polisteki ifade iÅŸlemleri devam ederken, sahte silah ruhsatlarının iptal edildiÄŸi öÄŸrenildi.